Sportmassage Groningen

Soorten Sportmassage

Pre-activiteitsmassage:
Dit is een massage die voorafgaand aan het sporten wordt gegeven.
De spieren worden dan voorbereid op de inspanning, hier door neemt risico's op blessures af.
Je lichaam wordt als het ware in prestatie stand gebracht.
Spieren worden op juiste spanning gebracht en de bloedcirculatie wordt geoptimaliseerd, hierdoor krijgen de spieren waardoor het bewegingsbereik van de spieren en gewrichten wordt vergroot.
Men noemt dit een stimulerende massage. (lees hieronder uitleg)

LET OP! Deze pre-activiteitsmassage is geen vervangen voor de warming-up. Het kan wel een onderdeel van de warming-up zijn.

Interactiviteitsmassage:
Dit is een massage die die tussen 2 inspanning in uitgevoerd kan worden.
Bijvoorbeeld tussen 2 wedstrijden op 1 dag.
interactiviteitsmassage heeft als doel een ontspanning te geven en normale conditie van de spieren te herstellen. Dit om vermoeidheid tegen te gaan en kram te voorkomen.
Ook tijdens een wedstrijd bij een blessure kan deze massage ontspanning bieden, dit is wel afhankelijk van de ernst van de blessure.

Post-activiteitsmassage:
Het is voor een sporter belangrijk om na een training of wedstrijd snel te herstellen. 
Hierbij gaat het om een ontspannende massage met als doel na een zware inspanning de spieren en lichaam weer in een normale toestand te laten herstellen.
Men noemt dit ook wel een sederende massage (lees hieronder)

Hierbij is de massage gericht op het afvoeren van afvalstoffen, zoals opgehoopte vocht en melkzuur in de spieren. Het herstel wordt gestimuleerd e kan spierpijn voorkomen of verminderen en kan de sporter sneller en beter voorbereiden op de volgende fysieke inspanning. Het kan zelf bijdragen op het mentaal vlak en je een rustgevende moment bieden om ter reflecteren op je geleverde prestatie en bij te komen van de stress van een wedstrijd.

Sportmassage bij spierpijn:
Belangrijkste is dat de druk bij de massage wordt afgestemd met de sporter op mate van de spierpijn. Het is namelijk zo dat bij spierpijn op microniveau beschadigd is door afbraak van spiereiwitten.
Spierpijn geeft aan dat de spieren eigenlijk niet opgewassen waren tegen de inspanning. De spieren kunnen namelijk kwetsbaar aanvoelen en daarvoor is het belangrijk de druk hierop aan te passen.

Met lichte druk stimuleer je de bloedtoevoer en het herstel. Door de lichte druk worden de sensoren geprikkelde en de pijn verlichtende en ontstekingsremmende signalen sturen naar de spiercellen.
Bij teveel druk kan spierpijn erger worden en duurt herstel langer.


Passiviteitsmassage:
In een rustperiode waarin tijdelijk niet wordt gesport kan een passiviteitsmassage worden gegeven. Dit kan zowel stimulerend als ontspannend zijn.
Doel van deze massage is het lichaam in conditie te houden en te verbeteren.
Deze massage is om het complete lichaam te masseren die wel is afgestemde op de behoefte en de conditie van de spieren van de sporter.
De hierboven beschreven massage zijn gericht op de lichaamsdelen die je het meeste gebruikt tijdens het sporten.  
Dus bij een hardloper of een voetballer zal dit de benen zijn etc.

  • Sederende massage

Dit is een massagebehandeling die geschikt is voor na het sporten of als reguliere behandeling. Een sederende massage is een diepe rustige vorm van massage waarbij gewerkt wordt aan het stimuleren van de doorbloeding, het sneller afvoeren van afvalstoffen, een verbetering van de spierconditie, bevordering van spierherstel, het verminderen van spierspanning (verhoogde spiertonus) en het behandelen van spierknopen (Myogelosen). Deze massage kan in sommige gevallen gevoelig zijn omdat er stevig gewerkt wordt op de belaste plekken. Met sportmassage worden niet alleen de pijnlijke plekken behandeld, maar ook de omliggende spieren voor een optimaal resultaat. Omdat er stevig op de spiergroepen wordt ingewerkt zuigen de spieren zich na de massagebehandeling weer vol met schoon vocht, dat kan de volgende dag een strak of gespannen gevoel geven. Geen zorgen, dit gevoel verdwijnt met 1 á 2 dagen. Een combinatie van sportmassage en een ontspanningsmassage kan natuurlijk ook. 
 

  • Stimulerende massage

Deze vorm van sportmassage is geschikt voor de sporter die een intensieve training of wedstrijd  ingaat. Het is een snelle stimulerende massage bedoeld om de spieren voor te bereiden op de training en alvast op te warmen en zo de kans op blessures te verminderen. De gebruikte handgrepen zijn snel en iets oppervlakkiger dan bij een sederende massage. Dit is geen vervanging voor een warming-up, maar een voorbereiding op de komende inspanning. Het effect van een massage is het meest optimaal 15-20min na de behandeling, dus deze massage dient vlak voor de inspanning gegeven te worden. Deze massagevorm is niet geschikt voor ontspanning.

Veel voorkomende klachten bij sporters en niet sporters zijn:

  • Myogelosen (spierknopen), dit zijn verhardingen in de spieren wat veroorzaakt wordt door ophoping van melkzuur. Myogelosen kunnen ontstaan bij een verminderde spierstofwisseling, bijvoorbeeld als gevolg van een infectie, grote inspanning, eenzijdige houding of bij verkeerd spiergebruik. Bijna iedereen heeft ze, maar geven niet altijd direct klachten. Echter als ze onbehandelbaar blijven, gaan ze op den duur pijnlijke klanten geven. Wacht niet te lang met een behandeling, want hoe langer ze onbehandeld aanwezig zijn, des te meer behandeling is nodig om ze volledig weg te krijgen. Een maandelijks onderhoud d.m.v. massage is dan ook essentieel en echt een aanrader om je lichaam meer in balans te houden. 
  • Hypertonie (verhoogde spierspanning), er staat teveel spanning op een bepaalde spier of spiergroep en dit kan nare klachten veroorzaken. Verhoogde spiertonus kan leiden tot pijn, toegenomen energieverbruik en moeite met het handhaven van de lichaamshouding. Een spiertonus is de kracht die een spier in rust uitoefent op de aanhechtingsplaatsen Deze kan verstoord raken en over het hele lichaam klachten geven zoals spanningshoofdpijn, pijn in de kuitspieren, “strakke” schouders en lage rugpijn. Dit is goed behandelbaar met een stevige massage, echter meestal zijn er wel wat meer behandelingen nodig om de spieren weer in balans te brengen.